Desteapta-te, romane!
Bine ati venit pe forumul Romania Constienta!
Va rugam sa va logati sau sa va inscrieti!
Puteti vizita forumul dand click pe "Nu mai afisa"
Ca vizitator , puteti vizualiza postarile , insa nu veti putea deschide subiecte,raspunde la subiectele existente sau sa participati la sondajele forumului!
Dupa vizita, daca alegeti sa deveniti membru, aveti optiunea de inscriere si in pagina de portal (in partea stanga, precum si in lista orizontala pe care o gasiti imediat sub logo-ul forumului).
Veti primi un mail de confirmare prin care veti confirma optiunea dvs de a deveni membru.
Deasemenea, pe bara care se deruleaza gasiti link-uri spre "IMPORTANT" pe care va rugam sa il cititi cu atentie, "camera de chat", "formularul de contact" prin care ne puteti trimite sugestiile dvs in legatura cu forumul.Aceasta bara este vizibila pe toate paginile forumului.
Rugam firmele care doresc sa faca reclama sa acceseze in bara care se deruleaza sectiunea "IMPORTANT" sau forumul "Firmele romanesti se prezinta" pentru detalii de colaborare.
Inca o data "Bine ati venit".


Notiuni de inteligenta emotionala...

In jos

default Notiuni de inteligenta emotionala...

Mesaj  Admin la data de 2010-01-26, 1:51 am

INTELIGENTA EMOTIONALA:capacitatea de a identifica, gestiona si evalua emotiile proprii, ale altora sau ale unor grupuri de persoane. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Identificare emotionala:constatare, stabilirea identitatii unei emotii sau stari emotionale, recunoasterea, denumirea si clasificarea emotiilor sau starilor emotionale.
Evaluare emotionala:a
determina, a stabili din punct de vedere al valorii, numărului,
cantitatii emotiilor si starilor emotionale etc.. Deasemenea evaluare
din punct de vedere al asocierii lor cu alte emotii si stari emotionale.
Gestionare emotionala:
administrarea emotiilor, starilor emotionale si totalitatea operaţiilor de administrare a unor emotii si stari emotionale.

Pe langa acestea as adauga:
Experienta emotionala:Totalitatea
cunoştinţelor dobândite în mod nemijlocit despre
realitatea emotionala în procesul practicii, in urma
interacţiunii dintre om şi lumea exterioară.

Toate aceste la un loc definesc Capacitatea Emotionala a unei persoane.

Caracteristica de baza a emotiilor este intensitatea.
In functie de nivelul minim si la care o persoana percepe si recunoaste o emotie, se poate defini notiunea de sensibilitate emotionala.
Deasemenea diferenta dintre nivelul minim si cel maxim (nivelul la care emotia este asa de puternica incat este perceputa sub alta forma, durere fizica de exemplu), acesta diferenta defineste domeniul emotional al unei persoane.
In acest domeniul emotional , in functie de viteza de trecere de la o stare emotionala la alta, se poate defini notiunea de adaptabilitate emotionala.
Emotiile sunt caracteristice fiecarei persoane in parte, sunt unice, depind in masura uriasa de asocierile care se fac intre emotii si evenimente. Astfel, emotii care la o anumita persoana au o anumita interpretare, la alta persoana pot sa aiba o cu totul si cu totul alta interpretare, datorita evenimentelor cu care asociaza emotia respectiva. Din acest motiv putem sa definim notiunea de transfer de emotii.
Transferul de emotii de la o persoana la alta se face indirect, prin comunicare verbala sau vizuala, deci in fapt, vorbim despre inducerea emotiilor la interlocutor, mai mult decat de transmiterea acestora.
Sa presupunem ca o persoana emitator intr-o anumita situatie traieste emotia x.
Persoana receptor, careia urmeaza sa ii transmita emotia x, simte acesta emotie in cu totul si cu totul alta situatie. Asadar, pentru a transmite la receptor emotia x, cuvintele, gesturile emitatorului vor trebui sa ofere un tablou la care receptorul simte acea emotie, nu tabloul la care emitatorul o simte.( tablou: situatie cu toate caracteristicile sale fizice, psihice si emotionale). Cu alte cuvinte transmiterea unei anume emotii presupune cunoasterea indeaproape a receptorului, a modului cum interpreteaza situatiile dpdv. emotional.
Capacitatea receptorului de a simti, cat mai aproape de ceea ce se transmite, o emotie x transmisa verbal si vizual(gesturi, mimica, imagini, text) de catre emitator defineste ceea ce numim "empatie": identificare, prin trăire emotionala, cu alte persoane, cu eroii cărţilor , a filmelor, etc.;
Gradul in care aprecierea emotionala este apropiata de ceea ce se transmite, defineste gradul de empatie al persoanei respective.
Mangaierea de exemplu pentru emitator poate insemna o emotie puternica , placuta insa pentru receptor poate insemna agresiune, datorata asocierii cu un eveniment traumatizant, unde o mangaiere poate sa nasca nesiguranta, chiar suferinta, retrairea unor stari neplacute, ingrozitoare. E evident ca daca vrea ca persoana sa se simta ranita.....ajunge sa o mangaie. Persoana traumatizata daca vrea sa transmita placere va trebui sa faca ceea ce pentru ea inseamna durere.....sa mangaie.
Cu alte cuvinte gradul de empatie dintre doua persoane este cu atat mai mare cu cat acestea reusesc sa transmita, in limbajul receptorului, emotiile dorite! In anumite situatii se ajunge in situatia in care limbajul emotional este extrem de eficient, se ajunge astfel la rezonanta emotionala. Datorita diferentelor de perceptie a evenimentelor ale celor doi, rezonanta emotionala are mai multe nivele, care definesc gradul de rezonanta emotionala.
Situatia ideala este rezonanta 100%, in care emotiile celor doi interlocutori sunt identice.
Acesta situatie este denumita: armonie emotionala. In acest stadiu, transmisia de energie si informatie este, din teoria sistemelor rezonante, aproape 100%.

Problema care se pune este : emotiile genereaza dorinte sau dorintele genereaza emotii?
Un experiment la indemana oricui este sa ne dorim marul care se afla pe masa, in prezenta, sa spunem, a unui observator. In momentul in care am ales rational sa consumam marul, emotia care se simte impinge spre actiune. O denumim popular "dorinta". Observam ca urmeaza sa alegem momentul actiunii, acum ca am decis ca avem nevoie de acel mar. Daca incercam dupa decizia de a consuma marul, sa amanam inceperea actiunii....simtim emotia unei stari de agitatie....denumita popular "nerabdare". Este o emotie care deasemenea impinge la actiune. Daca amanam actiunea fara motiv, pe timp nelimitat si nu exista logic nici un impediment , sau pur si simplu nu actionam o perioada mai lunga , nejustificata, asistam la aparitia starii de "dezamagire" fata de noi insine. Sa luam cazul in care facem actiunea destul de repede ca sa nu apara nerabdarea, si cu atat mai putin dezamagirea. Actionam, intindem mana si luam marul. In momentul in care acesta incanta, dupa muscatura, papilele gustative, simtim "satisfactie". Satisfactia actiunii reusite. Sa presupunem ca persoana de langa noi alege sa ne impiedice sa luam marul, fara sa stim asta dinainte......emotia pe care o simtim, anticipand in minte gustul marului, este emotia numita "frustrare". Ne simtim frustrati de aparitia acestei intarzieri. Frustrarea insa , pune in miscare mai multa energie, dorinta de a lua marul creste si simtim "ambitie", "incrancenare", "incapatanare" si actionam cu forta.
Daca totusi cel de langa noi decide sa se opuna cu toata forta, sa spunem luind marul si consumand-ul.......ne simtim "nedreptatiti", "dezamagiti" sau "frustrati".
Dupa cum vedem, toate aceste emotii au fost generate de alegerea de a consuma marul.
Vizualizarea marului este o actiune de constatare, pur rationala. Ea devine o stare emotionala in momentul in care ne intrebam daca dorim acel mar, emotia pe care o simtim este de fapt o insumare a starilor generate in interiorul organismului la ideea gustului, a substantelor continute in mar, etc. Acea emotie ne spune ca organismul are nevoie de ceea ce ofera marul pentru organism....simtim astfel "dorinta". Simtind dorinta alegem sa actionam sau sa ignoram acesta emotie.
Asadar rational analizam, constatam apoi daca exista emotii de necesitate, astfel pe acesta baza alegem sa actionam, apoi pe durata actiunii apar alte emotii specifice modului cum s-a desfasurat actiunea si rezultatului ei.
Pur si simplu rational provocam emotii. Acesta este modul in care generam emotii. Dupa cum se vede putem trai o paleta foarte variata de emotii chiar si in cazul unui mar.
Daca inlocuim marul cu ceva extrem de important pentru noi, intensitatea emotiilor se schimba, creste proportional cu cat de mult dorim acel ceva. Dorinta intensa, satisfactie intensa, frustrare intensa, dezamagire intensa. La polul opus se gasesc situatiile in care acel ceva este putin important pentru noi. Emotiile vor avea intensitatea adecvata, exista, insa sunt slabe, usor de ignorat.
Datorita acestei concluzii putem sa ne intrebam acum.....de ce exista momente in care simtim o emotie, parca de neinteles, parca venita de niciunde?
Am vazut ca o dorinta naste o multime de emotii in functie de cum se desfasoara actiunea. Ce se intampla daca programam momentul consumarii marului peste doua saptamani?
Este practic ca si cum am programa cand simtim aceste emotii. Aici ajungem la rolul emotiilor in mecanismele de supavietuire. Omul , printre alte capacitati foloseste programarea rationala, anticiparea. Ce inseamna acest lucru?Programarea consumarii marului peste doua saptamani , la nivel emotional se manifesta prin programarea emotiei "nerabdare" undeva pe langa momentul ales pentru consumare. Tot in acelasi mod se programeaza in acelasi timp emotia de "frustrare" sau de "dezamagire" pentru situatia in care nu consumam marul la momentul stabilit. Daca doriti aceste emotii, nerabdarea, frustrarea si dezamagirea sunt semnele noastre mentale, ca nu uitam ca avem programat consumarea marului , peste doua saptamani. Daca ne aducem aminte de la sine, atunci inainte de actiune simtim "nerabdare". Daca la acel moment renuntam simtim "frustrare" sau "dezamagire", in functie de motivul pentru care renuntam, ca asa alegem noi, sau ca situatia nu permite, (nu exista marul de exemplu).
Ce se intampla daca, sa spunem, am uitat complet de acesta programare, poate chiar nu ne aducem aminte de loc de ea. Uitand-o, operatia care are loc este opozitia constientului la acesta informatie, practic nu mai stim, nu constientizam, ca la ora si data aceea, doream sa consumam un mar. Ce se intampla insa cu sistemul de aducere aminte de care vorbeam. Acesta , deoarece nu am renuntat la programarea respectiva prin alegere, se deruleaza in continuare. Cu alte cuvinte emotiile apar, la ora si data programate. Sa presupunem acum, ca in timpul celor doua saptamani, am ales, uitand de mar, sa stam in pat.[[ Am ales acesta actiune tocmai pentru starea de liniste pe care o simtim in general in aceste cazuri]]. Cu putin timp inaite de ora programata pentru mar, suntem asezati in pat, linistiti. Ce este programat? Este programata "nerabdare" cu putin timp inainte de ora aleasa, "frustrare" sau "dezamagire" dupa ora aleasa, acum doua saptamani. Deci, stam in pat si brusc incepem sa simtim "nerabdare". Deoarece nu ne aducem aminte de mar....incercam sa intelegem de unde simtim aceasta nerabdare. La acest moment nu avem explicatie rationala a acestei emotii, insa ea exista, si avand rolul de "alarmare" devine din ce in ce mai insistenta. Scopul acestei amplificari este de a forta constientul sa caute in programari, consumarea marului, are rol de aducere aminte. Nu ne aducem aminte, ora se apropie din ce in ce mai mult. Nerabdarea creste proprortional cu timpul scurs pana la moment, creierul face tot posibilul sa mentina programarea, o face cu emotie din ce in ce mai puternica. Astfel suntem in pat, linistiti insa simtim in mod de neinteles o stare de agitatie emotionala inexplicabila, care creste progresiv. Ajungem la momentul programat, agitatia e puternica si noi inca nu intelegem nimic din ceea ce se intampla, pur si simplu nu stim ce avem. Trecerea momentului programat aduce cu sine "frustrarea" si "dezamagirea" care nu au practic la acel moment nici un inteles pentru noi, le simtim si gata, fara sa stim de ce si de unde. Cele doua au acelasi rol, de aducere aminte, astfel cresc cu fiecare secunda care trece dupa momentul programat. "Frustrarea" si "dezamagirea " sunt stari emotionale mult mai usor de recunoscut, le traim des astfel ca stim ce sunt. Insa nu au corespondent logic in momentul respectiv, astfel ca ajungem la concluzia ca suntem "frustrati" sau "dezamagiti" datorita faptului ca nu stim de ce am simtit ce am simtit mai inainte...."nerabdarea", fara logica, din punctul nostru de vedere. Cele doua emotii cresc pana la momentul in care luam o decizie care sa anuleze ideea cu marul. Astfel ne ridicam din pat si ne hotaram sa mergem la masa, ne apuca foamea. Acesta alegere rezolva partial problema programarii, deoarece implica aproximativ aceleasi miscari ca si la consumarea marului. Poate in procesul hranirii, ne aducem brusc aminte ca avem un mar in camara si constatam surprinsi ca avem o pofta teribila sa il consumam. In acest moment cele trei....."nerabdarea", "frustrarea" si "dezamagirea" dispar, si-au indeplinit rolul. Nu s-a constientizat ca exista mai de mult o programare "la mar", insa prin cai ocolite acesta programare s-a realizat si cele trei, si-au facut inca o data, foarte bine treaba!
Da! Unul dintre rolurile emotiilor, este de a marca energetic programarile, de a mobiliza organismul spre aducere aminte, spre actiune pentru indeplinirea programarii.

Un alt exemplu este cel in care stim ca in ziua de..... intram in concediu. Avem planificate distractii, stari placute,calatorii etc. Daca acest concediu se amana din diferite motive, starile pe care le simtim in acea perioada sunt puternice si menite sa ne aduca aminte ca e momentul sa fim in concediu si sa ne distram. Simtim datorita faptului ca suntem inca la lucru toate cele trei semne de aducere aminte, cu cresterile aferente fiecarui moment programat. Practic ne simtim nemultumiti, agitati, nervosi, frustrati, dezamagiti ca suntem la lucru si nu unde .......am dori sa fim...unde am programat sa fim.

In toate aceste exemple marul si concediul este inlocuibil cu orice dorinta, speranta, programare. Dorinta poate fi si dorinta de a fi iubit de cineva, de a fi langa cineva, de a cuceri pe cineva, de a fi mangaiat tot timpul de cineva, de a fi in centrul atentiei, etc.
Efectele emotionale sunt aceleasi ca si forma de manifestare, insa, bineinteles le asociem cu altceva si reprezinta grade de intensitate diferite, in functie de importanta pe care le-o atribuim.

De aici deducem ca acolo unde exista o emotie, ea este rezultatul unei alegeri, programari, dorinte.
Daca simtim o emotie, e clar ca ne dorim sau ne-am dorit ceva facand programare in acest sens.
Simti o emotie negativa fata de cineva la un moment dat? Intreaba-te exact in acel moment ce doresti, daca are ca efect acea emotie negativa.
Repetam la infinit ca ne enerveaza o anumita situatie. Practic ne programam ca intr-o astfel de situatie sa simtim acea stare. Acesta este motivul pentru care persoanele ajung de multe ori sa se simta frustrate puternic daca nu fac o actiune violenta, sau se simt foarte bine daca fac acea actiune. Au programat de-a lungul timpului ca in astfel de situatii sa reactioneze agresiv, si emotiile dupa ce au actionat sub acest impuls sunt cele care se simt cand ai indeplinit o programare......emotia de "satisfactie".
Esti rau....esti bun in aceste situatii? Nu esti nicicum, ai programat in necunostinta de cauza, violenta....si satisfactia pe care o simti e menita sa iti arate ca ai indeplinit un obiectiv programat, nu inseamna ca esti diabolic. Ai folosit doar in mod necorespunzator dorinta si emotiile, suportand consecintele. Schimband tipul dorintelor.....schimbi actiunile in urma carora simti "satisfactie", "frustrare", "nerabdare" si "dezamagire".
Inteligenta emotionala este modul in care ne mentinem pe calea spre realizarea obiectivelor pe care le programam, toate emotiile fiind de fapt indicatori meniti sa ne aduca aminte, si sa ne orienteze atentia spre ceea ce ne-am programat, spre ceea ce ne dorim la un moment dat. Schimbi dorinta....schimbi starea emotionala.

O emotie puternica in asociere cu un obiect, fiinta sau actiune ne indica foarte clar ca avem o dorinta in legatura cu acel obiect, fiinta sau actiune. In chiar acel moment putem reprograma sau renunta la dorinta daca alegem asta.
Daca simti un imbold puternic sa pleznesti pe cineva.....inseamna ca la un moment dat ti-ai programat sa plesnesti pe cineva, astfel ca este momentul sa reanalizezi....doresti sau nu doresti sa faci acea actiune, programata poate la un pahar de vorba, sau la o cafea, vorbind fara sa te gandesti la urmari.
Programarile, din punctul de vedere al instinctului de supravietuire sunt extrem de importante, astfel ca nu se discuta, se executa daca nu exista o alegere care sa le anuleze.

Cunosc un caz de persoana care purta un cutitas asupra lui. De cate ori se imbata, spunea ca nu are treaba nimanui, ca el e om de inteles, numai sa nu fie injurat de mama ca scoate cutitul si impunge pe oricine ar fi. Dupa mai mult timp, a fost injurat de mama intr-un local. A declarat la politie ca toata viata nu a facut rau la o musca, insa atunci cand persoana l-a injurat de mama, practic a actionat fara sa mai gandeasca, dorinta de a intepa cu cutitul a fost mai puternica si i-a intunecat mintea! A fost judecat pentru tentativa de omor!

Asta e puterea emotiilor, puterea programarii lor constiente sau in foarte multe cazuri, inconstiente! Fiecare dorinta care face referire la viitor are ca efect emotiile de constientizare.
Dorintele noastre rostite in minte, pe care le consideram justificate si le programam pentru o anumita situatie, provoaca la momentul in care se indeplinesc conditiile, emotii extrem de puternice, menite sa ne ajute sa supravietuim, sa ne indeplinim dorintele cele mai ascunse!
Nu emotiile ne conduc.......Dorintele noastre creaza emotii....deci noi ne conducem spre realizarea obiectivelor, prin emotii! Indiferent daca ti-ai programat ceva placut sau o infractiune....cand esti pe calea buna emotiile sunt asemanatoare cu nerabdarea, raportate la momentul mult asteptat, apoi dupa indeplinirea dorintei, deasemenea indiferent daca e ceva placut sau o infractiune.....vei simti satisfactie( la infractiune dupa satisfactie, apare constientizarea pericolului de a fi prins cu emotia aferenta:"teama" ). Asa functionam!

Exista o vorba si e perfect adevarata:
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca!

_________________
Sunt roman si sunt mandru de asta!
avatar
Admin
Admin
Admin

cetatenie : Romana
Sex : masculin Puncte : 15419
Data de inscriere : 05/01/2010
Varsta : 49
Localizare : Cluj Napoca

http://romania-constienta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum